direct naar inhoud van 2.3 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Bestemmingsplan Golfbaan De Swinkelsche
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0847.BP02009003-OW01

2.3 Cultuurhistorie en archeologie

Het plangebied (zwart omlijnd in figuur 2.1) waar de golfbaan zal worden gerealiseerd, maakt onderdeel uit van een cultuurlandschap dat bestaat uit een gebied met verspreide gehuchten en kleinschalige kampenontginningen, afgewisseld door beekdalen met kleine stroompjes die afwateren op de (Kleine) Aa.

De gehuchten gaan terug naar Middeleeuwse hoeven, van waaruit de kleinschalige ontginningen ter hand zijn genomen. Het beeld dat uit historisch onderzoek naar voren komt, is dat van een hoevenlandschap tussen de grote dekzandcomplexen van Someren en Lierop. De lager gelegen en vochtige gronden nabij de beekdalen, vennen en moerassen werden in de regel het eerst ontgonnen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0847.BP02009003-OW01_0004.png"

Figuur 2.1 historische kaart

Door het plangebied stroomt de waterloop De Peelrijt. Deze naam duidt op een waterloop die laagten in een (voormalig) heidegebied met elkaar verbindt, met het doel dit heidegebied te ontwateren.

Ten westen van het plangebied ligt het bosgebied de Somerense heide. Dit bosgebied is grotendeels in de 18e en 19e eeuw aangeplant. Voorheen bestond dit gebied voornamelijk uit heide. De door de landbouw in gebruik genomen heideontginningen zijn geëgaliseerd, ontwaterd en verkaveld. Met name de toponiemen (o.a. Heerdenbleek, Heihorsten), het kleinschalige karakter en een deel van het wegenpatroon herinneren aan dit verleden.

In het plangebied is nog een aantal relicten van het oude dekzandlandschap en de daarmee samenhangende ontginningsgeschiedenis bewaard gebleven. Zo is de "historisch landschappelijke waarde" van de Maarheezer Dijk en de Hoevenstraat door de provincie als hoog aangemerkt. Van een aantal andere verharde en onverharde wegen (o.a. Parallelweg, Hoevenstraat) is de historische waarde redelijk hoog.

Conclusie

Binnen het plangebied bevinden zich gebieden met historisch landschappelijke waarde. In het kader van de planontwikkeling heeft een archeologisch onderzoek plaatsgevonden. De resultaten van dit onderzoek komen in hoofdstuk 4 aan de orde.