Plan: | Moorsel 1 Lierop |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0847.BP02012006-VS01 |
De functionele structuur van het buitengebied van Someren bestaat uit het gebruik van de ruimte voor wonen, werken, landbouw, natuur en recreatie. De infrastructuur maakt ook onderdeel uit van deze functionele structuur. In het ruimtelijke beleid wordt de infrastructuur steeds belangrijker. De keuze voor de uitbreiding en vestiging van een recreatiebedrijf wordt voor een belangrijk deel mede bepaald door de ontsluiting van het gebied. Daarbij is vooral de aansluiting op de recreatieve infrastructuur van de gemeente van belang.
Het plangebied voor realisatie van recreatiebedrijf “Pastoorke van Moorsel” is gesitueerd in een gedeelte van Lierop dat bestaat uit een oud ontginningslandschap grenzend aan kwetsbare natuur. Ter plaatse van het plangebied was in het verleden een melkrundveehouderij gevestigd. De veehouderij heeft op deze locatie geen toekomst meer. De ontwikkeling van een recreatiebedrijf is in recreatief opzicht een goede aanvulling op de voorzieningen binnen Someren en de kern Lierop (i)DOP. De behoefte aan een recreatieve poort voor de Strabrechtse Heide en de directe omgeving kan door dit initiatief ingevuld worden. De locatie ligt op een knooppunt van wandelwegen en fietsroutes. Het recreatiebedrijf kan een belangrijke functie vervullen als pleisterplaats, informatie en rustpunt binnen deze structuur.
Het netwerk van wegen is onderverdeeld in stroomwegen, gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen.
Stroomwegen (autosnelwegen en de autowegen) zijn bedoeld voor een continue, ongestoorde verkeersafwikkeling met een relatief hoge snelheid. De gemeente Someren is ontsloten op het snelwegennet via de A67 welke de steden Eindhoven en Venlo verbindt. Deze snelweg loopt aan de noordzijde van de kern Lierop. Lierop is via de Laan ten Boomen met de A67 verbonden. Parallel aan het Zuid-Willemskanaal is de N266 gelegen.
De gebiedsontsluitingswegen zorgen voor de uitwisseling van verkeer tussen de kernen onderling. Belangrijke gebiedsontsluitingswegen in de omgeving van het plangebied zijn de Somerenseweg en de Lieropsedijk, welke de kernen Lierop en Someren met elkaar verbinden.
De rest van het wegenstelsel is erftoegangsweg. Erftoegangswegen hebben een functie voor het toegankelijk maken van verspreide erven buiten de bebouwde kom. Onder deze categorie kan ook de Moorsel, waaraan het plangebied is gelegen, worden gerangschikt. De Moorselseweg is tussen de aansluiting aan de Meervensedijk en het gehucht Moorsel verhard en eindigt in een lus (Moorsel genaamd). De weg kent onverharde zijwegen die meestal afgesloten zijn voor autoverkeer. Deze onverharde wegen vormen de recreatieve entree (poort) voor de achtergelegen natuur- en landbouwgebieden.
In de gemeente ligt een primair gemeentelijk fietsnetwerk met aansluitingen op provinciale fietspaden. Op de drukkere wegen zoals de Lieropsedijk zijn vrijliggende fietspaden aangelegd. Vanwege lage intensiteit van het autoverkeer worden veel van de erftoegangswegen ook gebruikt door het fietsverkeer. Het plangebied voor het recreatiebedrijf heeft een directe aansluiting op lokale recreatieve routestructuren en het regionale fietsknooppuntennetwerk en ligt tevens aan of in de directe nabijheid van enkele belangrijke wandelroutestructuren. De locatie kan daarmee een belangrijke functie vervullen als recreatief knooppunt en recreatieve poort.
De gemeente Someren is niet aangesloten op het spoorwegennet.