direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Recreatieve Zone De Heihorsten
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0847.BP02010023-OW01

2.5 Gemeentelijk beleid

2.5.1 Bestemmingsplan Buitengebied 1998 Gemeente Someren

In het thans nog vigerende Bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Someren hebben de gronden binnen het Projectlocatiegebied De Heihorsten overwegend een agrarische bestemming. Binnen het vigerende bestemmingsplan zijn er geen directe mogeijkheden voor de voorgenomen ontwikkelingen. Daarom dient een bestemmingsplanwijziging te worden doorgevoerd om de plannen mogelijk te maken. Hiertoe dient onderhavig bestemmingsplan.

Het Projectlocatiegebied is in hetzelfde bestemmingsplan uit 1998 aangewezen als "Recreatief Ontwikkelingsgebied". Dit betekent dat er in het bestaande bestemmingsplan reeds is voorgesorteerd op toekomstige ontwikkelingen. De diverse bestemmingen (circa 30) binnen het plangebied gaan in het algemeen uit van het bestaande occupatiepatroon.

2.5.2 Landschapsontwikkelingsplan De Peel

In de Reconstructiecommissie de Peel is in 2006 afgesproken dat in aanvulling op het Reconstructieplan een Landschapsontwikkelingsplan (LOP) voor de gehele Peel zal worden opgesteld. Hoewel diverse gemeenten in één of andere vorm al een landschapsbeleid geformuleerd hadden, ontbrak het aan een gemeenschappelijk kader dat de ambitie aangeeft voor het landschap en inrichting en beheer ervan. Het LOP is een streefbeeld voor de regionale landschapsstructuur in de Peel. Het LOP vormt een regionaal en lokaal kader. Voor de afzonderlijke gemeenten is het regionale kader uitgewerkt naar een aantal werkkaarten. Per gemeente is een uitvoeringsprogramma geformuleerd.

Voor de gemeente Someren is het uitvoeringsprogramma gebaseerd op de gemeentelijke beleidsnota's 'Ontwikkelingsplan Landschappelijke elementen' en 'Landschapsbeleidsplan'. De Heihorsten is in het LOP als afzonderlijk plangebied benoemd. Per landschapstype zijn verschillende stimuleringselementen (provinciale stimuleringskader) genoemd die gebruikt kunnen worden om het landschap te versterken. Het gebied De Heihorsten bestaat uit droge grootschalige ontginningen, natte grootschalige ontginningen, een essen- en kampenlandschap, een beekdal en bos. Deze landschapsvormen zijn geïntegreerd in het streefbeeld voor De Heihorsten, dat aan de basis staat van de diverse ontwikkelingen in dit gebied.

2.5.3 Waterplan Someren

In 2005 is door de gemeente Someren samen met de andere waterpartners (Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, Brabant Water en de provincie Noord-Brabant) het Waterplan Someren opgesteld. Doel van dit plan is om het thema water en daaruit voortkomende waterdoelstellingen door te kunnen laten werken in alle ruimtelijke afwegingen. Dit waterplan is meegenomen in de afwegingen omtrent de waterparagraaf.

In 2005 heeft de gemeente Someren het Waterplan Someren opgesteld in samenwerking met de waterpartners Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, Brabant Water en de provincie Noord-Brabant. De ambitie van de gemeente is om in 2015 een meer duurzaam en veerkrachtig functionerend watersysteem te hebben. De doelstellingen van een duurzaam en veerkrachtig functionerend watersysteem zijn:

  • De oppervlaktewaterkwaliteit voldoet aan bij wet geregelde minimumnorm (vooralsnog de MTR, maar op termijn de normen van de Kaderrichtlijn Water) en de negatieve invloed van de waterketen hierop is geminimaliseerd;
  • Het systeem voldoet aan de gestelde veiligheidsnormen voor inundatie en het grondwaterregime biedt de basis voor een goede ontwikkeling van ruimtelijke functies;
  • Nieuwe activiteiten worden op duurzame wijze ingepast in het watersysteem (water als mede ordenend principe);
  • De verwachte klimaatsverandering wordt opgevangen middels een systeemgerichte toepassing van het credo vasthouden, bergen, afvoeren;
  • De effecten van de bebouwde omgeving op het watersysteem zijn via de basisinspanning (reductie vuiluitworp rioleringsstelsel) en het waterkwaliteitsspoor tot het gewenste niveau teruggebracht;
  • Grootschalige barrières voor faunapassage in het watersysteem zijn geslecht doordat invulling wordt gegeven aan de ecologische verbindingszones uit het vigerende beleid;
  • De mogelijkheden voor duurzame drinkwaterwinning worden in stand gehouden en bij bewoners en bedrijven is een duurzaam gebruik van (drink)water algemeen geaccepteerd.

Daarnaast hanteert de gemeente in verband met het huidige gemeentelijke drukrioolstelsel de volgende uitgangspunten:

  • De afvalwaterafvoer kan afhankelijk van de omvang worden aangesloten op het drukrioolstelsel;
  • Alleen afvalwater van huishoudelijke aard mag geloosd worden op het drukrioolstelsel. Op het stelsel mag geen hemelwater worden afgevoerd. Drukrioolpompen zijn namelijk ontworpen om (kleine) huishoudelijke afvalwaterlozingen te verpompen. Grotere lozingen kunnen storingen veroorzaken en leiden tot extra slijtage met vroegtijdige pompvervanging tot gevolg;
  • Om overlast in het drukrioolstelsel te voorkomen is het beleid om grote bedrijfmatige lozers op een aparte pompput aan te sluiten. Het aanleggen van een aparte pompput is een betrouwbare oplossing om te kunnen handhaven op “goed rioolgebruik” en een juiste lozing op het riool.
2.5.4 Projectlocatiegebied Recreatie De Heihorsten Gebiedsvisie (januari 2006)

In het Reconstructieplan De Peel is het plangebied aangeduid als Projectlocatiegebied Recreatie. Om het gebied verder te kunnen ontwikkelen heeft de gemeente Someren het initiatief genomen om een gebiedsvisie voor het Projectlocatiegebied op te stellen. Uitgangspunt van deze visie is dat in samenhang met de gewenste sociaal-economische ontwikkelingen (m.n. toerisme en recreatie) de realisatie van de Gebiedsvisie ook een bijdrage moet leveren aan de totstandkoming van andere Reconstructiedoelen. In de gebiedsvisie zijn de verschillende planonderdelen uitgewerkt en vertaald naar een totaalplan. De ontwikkeling van de Recreatieve Poort, de verblijfsrecreatie, restaurant 't Weekend, het arboretum, recreatieve routes en de ontwikkeling van landschappelijke elementen zijn reeds genoemd in dit gebied en dienen in onderlinge samenhang tot uitvoer te worden gebracht. De gebiedsvisie is tot stand gekomen in overleg met verschillende partijen, waaronder de waterschappen (De Dommel en Aa en Maas), de BMF, het SRE, Someren Natuurlijk!, de ZLTO, de Heemkundekring De Vonder, de Provincie Noord-Brabant, een bwonersafvaardiging en de initieatiefnemers c.q. recreatieondernemers.

2.5.5 Projectlocatiegebied Recreatie De Heihorsten Gebiedsontwikkeling (december 2006)

Dit rapport is na de Gebiedsvisie verschenen. In de Gebiedsontwikkeling is de Gebiedsvisie verder uitgewerkt naar de actuele situatie. De Gebiedsvisie en de Gebiedsontwikkeling vormen de planologische basis voor de procedures die voor realisatie van de plannen noodzakelijk zijn, hierin is ten aanzien van de recreatieve zone geen verandering doorgevoerd ten opzichte van de gebiedsvisie.

2.5.6 Geluidbeleid Industrielawaai en vergunningverlening gemeente Someren

De gemeentelijke nota industrielawaai heeft primair tot doel een beleidskader te scheppen dat richtinggevend is voor de milieuvergunningverlening voor het onderdeel industrielawaai in de gemeente en heeft betrekking op inrichtingen met individuele vergunningen maar ook op inrichtingen die vallen onder een AMvB ex artikel 8.40 Wm in verband met nadere eisen. De gemeentelijke nota industrielawaai biedt een toetsingskader, dat wil zeggen een beleid ter zake van het stellen van voorschriften ter voorkoming of beperking van geluidhinder en geeft uitsluitsel over de grenswaarden voor het industrielawaai in het kader van de vergunningverlening per deelgebied van de gemeente. Het gebied is nu gelegen in de zone 'landelijk gebied' met aanduiding 27. Hiervoor wordt als richtwaarde voor het geluidniveau 45 dB(A) voor de dag, 40 dB(A) voor de avond en 35 dB(A) voor de nacht gehanteerd. Dit beleid dient tevens als toetsingskader voor nieuwe ontwikkelingen.

2.5.7 Nota recreatie en toerisme

Op 28 april 2010 heeft de gemeenteraad van Someren haar nieuwe visie op recreatie en toerisme vastgesteld. In deze visie wordt de ambitie uitgesproken dat Someren zich in 2020 heeft ontwikkeld tot een toeristische gemeente. Recreatiegebied De Heihorsten moet een transformatie doormaken naar eeen toeristisch-recreatief brandpunt voor de regio, met een groot werkgelegeneheidseffect. De Heihorsten moet dé peiler van het toerisme worden in Someren.

Op 15 december 2010 is deze visie doorvertaald naar een vastgestelde beleidsnota. Hierin staan de ontwikkelingsmogelijhheden voor toerisme nen recreatie in de gemeente Someren nader beschreven. De Heihorsten is benoemd tot primair toeristisch ontwikkelingsgebied. De ontwikkelingsmogelijkheden binnen dit gebied zijn groot; er wordt in beginsel alle ruimte geboden aan extensieve én intensieve vormen van dag- en verbijfsrecreatie.

Daarnaast worden er mogelijheden geboden voor een grootschalige, dagrecreatieve trekker (>100.000 bezoekers per jaar). Ook krijgen toeristisch-rereatieve ontwikkelingen binnen De Heihorsten voorrang op andere ontwikkelingen.

2.5.8 Conclusie

De gemeente heeft de doelen uit de reconstructie nader uitgewerkt in de gebiedsvisie op De Heihorsten en een visie op de gebiedsontwikkeling (een stap nader gedefinieerd dan Gebiedsvisie). Dit is voor de gemeente het toetsingskader voor nieuwe initiatieven.

In het plangebied wordt op een zorgvuldige wijze omgegaan met water, dit wordt in eerste instantie gewaarborgd in de waterparagraaf en vervolgens ook in de nadere uitwerking hiervan. In de gebiedsvisie wordt benadrukt dat het behalen van de reconstructiedoelen hand in hand gaat met het ontwikkelen van het gebied in toeristisch recreatieve richting. De verschillende initiatieven dragen direct bij aan deze doelstellingen. De initiatieven in de Recreatieve Zone dragen sterk bij aan realisatie van deze doelstelling, enerzijds door bedrijfsbeëindiging van enkele intensieve veehouderijen, anderzijds door de ontwikkeling van bedrijven op het gebied van dag- en verblijfsrecreatie, die worden ingepast in een groene setting.