direct naar inhoud van 4.2 Landschapsvisie Recreatieve Zone
Plan: Recreatieve Zone De Heihorsten
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0847.BP02010023-OW01

4.2 Landschapsvisie Recreatieve Zone

afbeelding "i_NL.IMRO.0847.BP02010023-OW01_0006.png"

Figuur 4.2: Landschapsvisie Recreatieve Zone De Heihorsten

De verschillende initiatieven in de Recreatieve Zone vormen één geheel doordat er een landschapsvisie is opgesteld voor het geheel van activiteiten langs de Recreatieve Zone. Het doel van de landschapsvisie is het gebied transformeren tot een samenhangend recreatief landschap. Het gebied is aantrekkelijk om in te verblijven en (als startpunt voor) wandelen of fietsen. Daarnaast worden natuur- en landschapswaarden versterkt. Dit wordt gedaan door het open, intensief gebruikte agrarisch gebied in te richten met elementen lanen, bosjes, houtsingels, boomgaarden, graslanden, heide-achtige vegetaties, poelen en waterpartijen. Op die manier ontstaan gevarieerde, onderling verbonden ruimtes die verschillende recreatieve functies kunnen opnemen. De landschapsvisie draagt bij aan het tot stand komen van een evenwichtige ecologische en hydrologische situatie in het plangebied.

Met de functieverandering van landbouw naar extensieve bebouwing en recreatief groen wordt ook de "natuurlijke" werking van de waterhuishouding weer (deels)hersteld. Voor de landbouw was het nodig het overtollig hemel- en grondwater tijdens natte perioden snel af te voeren en het tekort aan water tijdens droge perioden aan te vullen vanuit de aanwezige watergangen en het grondwater. Voor het recreatief groen is de snelle afvoer en de aanvoer van water niet nodig. Het groen zal en kan zich gaan ontwikkelen op basis van de "natuurlijke" waterhuishouding: neerslag, verdamping, infiltratie en grondwaterfluctuatie. Voor de bebouwing en wegen is wel een snellere af- en ontwatering nodig. Echter, het afstromende hemelwater wordt binnen het plangebied geborgen en geïnfiltreerd. Daarnaast krijgen de gebouwen en wegen de benodigde ophoging, zodat de ontwatering van grondwater niet nodig is. Het streven is om in het oosten van het gebied het oorspronkelijke Turfven terug te brengen, door het afgraven van grond en het verminderen van de (grond)waterafvoer. Door het profiel van de aanwezige watergang (KD39) ecologisch in te richten en meer te laten meanderen kan een bijdrage worden geleverd aan de verbetering van de waterkwaliteit en het minder snel afvoeren van water. Tevens draagt deze inrichting bij aan een meer gevarieerde vegetatie, een gevarieerd leef- en foerageergebied voor dieren en afwisselender ruimtelijk beeld. Hiermee wordt verdroging van het gebied voorkomen.

Met de "natuurlijke" waterhuishouding kan een meer gevarieerd(e) vegetatie, leef- en foerageergebied voor dieren ontstaan. De nabijgelen Strabrechtse Heide en Beuven zijn aangewezen als Natura 2000-gebied. Doordat in het gebied gevarieerde landschapselementen worden toegevoegd, ontstaan geleidelijke overgangen tussen robuuste bospercelen en bloemrijke en struweelrijke graslanden. Er worden netwerkverbindingen gecreëerd met waardevolle vliegroutes voor vleermuizen en leefgebieden voor kenmerkende vogelsoorten van bosovergangen. Middels het aankleden van het plangebied met een mix van fruitboomgaarden, extensief beheerde bermen en hagen ontstaat kleinschaligheid rondom bebouwing. Hiermee word de ecologische verbinding richting de Strabrechtse Heide versterkt en worden kansen geboden voor kwetsbare vogels zoals roodborsttapuit, grasmus, kneu en geelgors.

afbeelding "i_NL.IMRO.0847.BP02010023-OW01_0007.png"

Figuur 4.3: Sfeerbeeld voor omgeving van recreatieve poort