Plan: | Moorsel 1 Lierop |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0847.BP02012006-VS01 |
In het verleden was ter plaatse van het gehucht 'Moorsel' sprake van enkele boerderijen aan een kruispunt en splitsing van wegen (zie historische kaart in navolgende figuur). De lusstructuur stamt uit de jaren 60 van de vorige eeuw.
Het plangebied aan Moorsel 1 heeft een grootte van 12.660 m². De locatie was in het verleden in gebruik als veehouderijbedrijf met een bedrijfswoning (langgevelboerderij), diverse stallen en schuren en weiland met enkele bomen en omzoomd door bosstructuren. Het plangebied maakt onderdeel uit van het historische gehucht Moorsel en vormt als het ware de poort tot dit gehucht doordat het is gelegen aan de ingang ervan. Moorsel is te kenmerken als een historische nederzetting aan de rand van een oude akker (es). Aan de noordoostzijde is het oude akkercomplex, met bolle ligging en omgeven door houtwallen, nog goed herkenbaar. Aan de zuid- en westzijde grenst de nederzetting Moorsel direct aan de Strabrechtse Heide. Moorsel ligt aan een doodlopende weg die ter plaatse van Moorsel thans eindigt in een lus. De boerderijen liggen verspreid rondom deze lus. In het verleden was hier sprake van enkele boerderijen aan een kruispunt en splitsing van wegen (zie historische kaart). Daar waar de wegen bij elkaar kwamen waren typisch kempische driehoeken (ook wel brinken genoemd) te onderscheiden. De lusstructuur stamt uit de jaren '60 van de vorige eeuw en is eigenlijk a-typisch voor de Peel. Deze structuur is om praktische redenen aangelegd om alle boerderijen middels één doorgaande structuur te kunnen ontsluiten.
De centrale brink (omsloten door de lus) behoort deels tot het plangebied. De brink is in gebruik als grasland (schapenweide) en is deels omzoomd met bomen. De bestaande boerderij aan Moorsel 1 is omgeven door forse erfbeplantingen, o.a. een aantal oude lindebomen. Aan de zuidzijde grenst het perceel aan een bestaande bosstructuur. De beplanting op het erf en de bosranden bepalen voor een belangrijk deel de landschappelijke structuur van het gebied.
De gevelindeling (een extra venster ten behoeve van een extra kamer) van de boerderij aan Moorsel 1 doet vermoeden dat het bouwwerk niet primair de functie van agrarisch bedrijf vervulde. Het pand kan een alternatieve functie gehad hebben, waardoor een extra kamer nodig was en er de financiële middelen voor beschikbaar waren. Een functie waaraan gedacht kan worden is dat deze woning dienst deed als café of herberg, bijvoorbeeld bij een veel gebruikte oversteek over de aangrenzende heide, of dat de eigenaar een andere hogere functie bekleedde, waar deze extra kamer voor gebruikt werd.
Figuur 7: Historische kaart van plangebied anno 1929 en historische foto van de boerderij Moorsel 1