direct naar inhoud van 5.3 Inrichting Golfbaan
Plan: Bestemmingsplan Golfbaan De Swinkelsche
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0847.BP02009003-OW01

5.3 Inrichting Golfbaan

De plannen voor realisatie van golfbaan “De Swinkelsche” omvatten de aanleg van een volwaardige 18 holes golfbaan met alle bijbehorende voorzieningen. De golftechnische randvoorwaarden en randvoorwaarden vanuit het plangebied hebben uiteindelijk geleid tot onderstaande inrichtingsschets (zie figuur 5.2).

afbeelding "i_NL.IMRO.0847.BP02009003-OW01_0023.png"

Figuur 5.2 inrichtingsplan golfbaan “De Swinkelsche”

Terreinonderdelen

Het gaat daarbij om een volwaardige 18-holes baan die naar verwachting de A-status zal krijgen. Hole 1 en 10 starten nabij het clubhuis dat centraal in het gebied is gelegen. Ook is op de golfbaan voorzien in de aanleg van een 9 holes par-3 baan en andere oefenvoorzieningen (o.a. driving range, putting green). Deze oefenvoorzieningen, de parkeerruimte en de bebouwing (clubhuis, opslagruimten e.d.) worden zoveel mogelijk gesitueerd op of nabij het huidige bouwblok van het bedrijf van de Familie Swinkels aan de Maarheezerdijk. De greenkeeperslocatie is gelegen aan de Kuilerstraat.

Momenteel worden de concrete bouwplannen nader uitgewerkt door de initiatiefnemer. Alle onderstaande maatvoering is gebaseerd op de maatvoering van reeds bestaande banen.

Clubgebouw

Het clubgebouw zal worden gebouwd ter plaatse van de huidige bebouwing aan de Maarheezerdijk. Uitgangspunt voor een bouwwerk is een bovengemiddeld architectonische kwaliteit dat aansluit bij de omgeving en dat geschikt is voor het houden van zowel nationale als internationale toernooien. Daarbij valt te denken aan het type moderne boerderij.

De bestaande bebouwing zal eerst worden gesloopt alvorens het clubhuis kan worden gerealiseerd. Het clubhuis heeft een oppervlakte van maximaal 2500 m2. Hierin bevindt zich een receptie, shop, keuken, personeelskantine, opslagruimte voor keuken, lounge, restaurantgedeelte, bar, vergaderruimte, sanitaire voorzieningen, kleedkamers voor dames en heren, lockers en het overige wordt er een indoor golf gerealiseerd.

Driving range

De driving range zal nabij het clubgebouw worden gerealiseerd. De lengte van de driving range bedraagt 100 meter en de diepte circa 5 meter.

Opslag ruimte

In het zuid-oostelijke van het plan zal een opslagruimte worden gerealiseerd ten behoeve van het opslaan en onderhouden van machines ten behoeve van het onderhoud van de golfbaan. Tevens zal in dit gebouw een kantoor komen voor hoofd greenkeeper, een kantine en kleed en douche ruimtes voor de greenkeepers. De oppervlakte van de opslagruimte zal maximaal 600 m2bedragen.

Schuilgelegenheden

Op de golfbaan worden een aantal schuilgelegenheden gerealiseerd waarvan sommige sanitaire voorzieningen hebben voor de spelers op de golfbaan.

Bedrijfswoningen

Binnen het plangebied zullen twee bedrijfswoningen worden gerealiseerd ten behoeve van het beheren van het terrein. Een bedrijfswoning zal ter plaatse van de huidige woning aan de Maarheezedijk worden gebouwd en de andere woning wordt in het zuid oostelijk plandeel, nabij de opslagruimte, gerealiseerd.

Ontsluiting en parkeervoorzieningen

Nabij het clubhuis aan de Maarheezerdijk wordt een parkeervoorziening voor de golfbaan aangelegd die plaats zal bieden aan circa 100 auto's. Gezien de aard van de golfsport en de ligging van de baan komen vrijwel alle golfers met de auto naar de golfbaan “De Swinkelsche”. Het parkeerterrein en het clubhuis worden ontsloten via de Maarheezerdijk. De Maarheezerdijk zal ter hoogte van het clubgebouw worden afgesloten voor verkeer. Daarnaast kan de Maarheerzerdijk zo nodig fungeren als calamiteitenroute.

Waterpartijen

Op de nieuwe golfbaan is voorzien in de aanleg van een aantal waterpartijen, in de vorm van plassen of vijvers, waarbij de diverse vijvers met elkaar worden verbonden. In de vijvers kan worden gedacht aan de aanleg van enkele eilanden, waar fauna die gevoelig is voor verstoring een plaats kan vinden. Eventueel kan de Peelrijt, uit het oogpunt van water en natuur hiervoor plaatselijk worden verlegd.

De nieuwe waterpartijen op de golfbaan vormen een blauwgroene omlijsting van de holes. Het water uit de vijvers wordt niet gebruikt voor beregening van de golfbaan.

Natuurontwikkeling

Binnen de golfbaan is sprake van bestaande natuur (13,2 ha EHS) en de aanleg van nieuwe natuur (waarvan minimaal 10 ha bos). Het realiseren van een combinatie van bos, struweel, moerasoevers, open ruimten en ruigten op de golfbaan is in ecologisch opzicht van belang. Bij de ontwikkeling van de golfbaan is de realisatie van structuurvariatie en verschillende natuurdoeltypen uitgangspunt. De natuurdoeltypen zijn in lijn met de natuurpotenties ter plaatse van de golfbaan (onderliggende groeiplaats, in de omgeving aanwezige doelsoorten). Het gebied zal met name geschikt worden voor struweelvogels, kleine zoogdieren, amfibieën en insecten. Bij het ontwerp van de golfbaan is rekening gehouden met de habitateisen van de in de omgeving voorkomende soorten, zodat deze zich kunnen handhaven en mogelijk uitbreiden. Op deze manier wordt invulling gegeven aan het handhaven en versterken van de lokale biodiversiteit. Ter plaatse van de holes van de golfbaan zal het terrein niet (volledig) worden ingeplant maar worden ontwikkeld als tee, fairway of rough. Er ontstaan dus op een groot aantal plaatsen en over een grote lengte (ongeveer 6 kilometer) overgangen van openheid naar dichte mantel- en zoomvegetaties. In ecologisch opzicht spelen deze overgangen van land naar water (plasdrassituaties, oeverbiotopen) binnen het ontwerp van de golfbaan een belangrijke rol.